Страница 5 от 6 ПърваПърва 1 2 3 4 5 6 ПоследнаПоследна
Резултати 101 до 125 от 139

Тема: Мод на Marantz CD65 Mark ll

 1. #101
  Цифровата схемотехника много ми куца, трябва да взема да попрочета някои неща, за да спра да допускам такива елементарни грешки. Благодаря ти за поредното образователно мнение, човек ако вземе да чете всичките ти мнения ще научи повече отколкото от книгите, защото вероятно всичко за което говориш си го и изпробвал, не само прочел .

  Нещо много странно се случва с USB приемника, не иска да се свърже с USB то на лаптопа ми, което е 2.0. Със смартфона ми няма никакъв проблем, но при него USB-то може би е с по-голяма скорост на прехвърляне на данни. Премахнах индуктивностите на входа, няма промяна. По нататък като имам повече време ще направя нова платка по схемата на fenkiller

  Да питам още нещо (сигурно вече ставам досаден) може ли да премахна цифровия филтър SAA7220 от плеъра, направих няколко прослушвания на една и съща песен от плеъра и от външен източник свързан по SPDIF и звукът от плеъра (през ЦФ) не ми допада. Високите са по-добри, но динамиката се скапва, предпочитам ако е възможно да го изкормя този ЦФ.
  Качвам Service manuel-а на плеъра, на 18 страница е схемата на SAA7220 Marantz-CD-65-Service-Manual.pdf

  • #0
   Реклама от Google Реклама от Google
   Членува от
   Dec 2007
   Адрес
   Google.com

     
    

 2. #102
  Митака. fenkiller's Avatar
  Членува от
  Mar 2007
  Адрес
  Варна
  Възраст
  43
  Мнения
  2,061
  Това дето USB то ти не се връзва с компа е ОС - драйверен проблем (не е хардуерен на ЦАП-а!) на конкретната машина- за жалост по интернет не мога да ти дам работещо разрешение на проблема ... За протокола PCM2706 e USB1.1 и работи чудесно и на USB2.0 но има голяма вероятност да не тръгва на USB3.0! Ако чипа ти е от новите PCM2706C те са USB2.0 с USB1.1 Descriptor и би трябвало да работи на всичкo от USB1.1 до USB3.0!
  Относно ЦФ 7220 - съм учуден ,че си оставил сигнала да минава през него - аз лично винаги препоръчвам да се шунтира ,тъй като част от гадния звук на Филипс/Маранц плеърите е заради него особено ако е с буква А! Сега, чак да го изкормяш от CD-то няма нужда ,понеже SAA7220 има една много основна роля в тези чипсети , а именно да бъде генератор на основен аудио клок! По натам ако си спретнеш платка клок генератор ,може да го изхвърлиш завинаги!
  Но на първо време може да го заобиколиш като преместиш I2S сигналите ,които ползваш в момента - предполага се че са ... и трябва да станат...:
  I2S сигнал........в момента на пин на SAA7220 (TDA1541)............................отива на пин на SAA7220.....
  BCK.................CLBD пин 16 на SAA7220 (или пин 2 и 4 на TDA1541)............CLAB пин 2 на SAA7220
  DATA...............DABD пин 15 на SAA7220 (или пин 3 на TDA1541).................DAAB пин 3 на SAA7220
  LRCK................WSBD пин 18 на SAA7220 (или пин 1 на TDA1541)................WSAB пин 1 на SAA7220
  Поздрави!
  Митака.
  Музиката е от значение , а не техниката!
  Най обективната оценка за една аудио система , е субективната(особено тази на собственика и!)!
  Kill With Power! DIY! DIY! DIY!

 3. #103
  Проблема с USB приемника се оказа хардуерен. Схемата на приемника е с две захранвания 5 волта идващи по USB (VBUS на PCM2706) и външни 5 волта (VDD, PSEL и TEST на PCM2706). Оставих захранването само на VBUS, както е при твоята схема и започна да се свързва с лаптопа. Къде ги намирам такива схеми , по-малко зор видях докато пусна DAC-а с TDA1541.

  Заобиколих цифровия филтър, работи, но има много неприятни смущения при смяна на песента и са в синхрон с преместващия се лазер на оптиката. Звучат все едно дискът е надраскан и продължителността им е около секунда две (докато започне следващата песен)

 4. #104
  Митака. fenkiller's Avatar
  Членува от
  Mar 2007
  Адрес
  Варна
  Възраст
  43
  Мнения
  2,061
  Цитат Публикувано от стефан990 Покажи мнения
  ...
  Заобиколих цифровия филтър, работи, но има много неприятни смущения при смяна на песента и са в синхрон с преместващия се лазер на оптиката. Звучат все едно дискът е надраскан и продължителността им е около секунда две (докато започне следващата песен)
  Това е в реда на нещата ... понеже вече нямаш "mute" - досега използваше цифровия от 7220 директно в данните. Принципно може да си изработиш "mute" верига използвайки сигнала отиващ към ЦФ от процесора заедно с едно транзисторче и реле! Ти кажи на звук каква е разликата?
  Поздрави!
  Митака.
  Музиката е от значение , а не техниката!
  Най обективната оценка за една аудио система , е субективната(особено тази на собственика и!)!
  Kill With Power! DIY! DIY! DIY!

 5. #105
  Малко ми е трудно да описвам звук, но ще се опитам. Звукът през цифровия филтър ми се струва някак си скучен, губи се динамиката. Без него леко долавям спад във високите честоти, но пък са по ясни. При по-високи нива с него някак си някои звуци са ми леко натрапчиви и ме дразнят, а без него това не е така звукът е по-естествен и приятен за слушане. Ако не ми трябваше за генератор на клок на момента бих го ударил с чука , определено влошава звука.

  Относно мутето, ако не е прекалено нахално, можеш ли да начертаеш набързо схемата с транзистора и релето и към кои пинове на ЦФ трбва да ги свържа

 6. #106
  Плейъра нали си има мутьо?
  Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
  Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
  Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп.

  Има заслуга и у твоите родители за избора на sony за озвучителна ти система . Не са ти споменали за генетичната ви обремененост

  Явно кабелите са слушани години с тонкоректор на по-висока честота

  Ремонтът на "Графа", бил като музиката на Графа!

 7. #107
  Аз пък бих искал да направя следното уточнение тук.
  От направения експеримент, установяваш че конкретния цифров филтър няма добро влияние върху звука. Няма да навреди да вземеш един DF1706 който от лични впечатления мога да кажа че е прекрасен филтър и има отлично влияние върху звука и да послушаш с него. Разбира се ще имаш проблеми около подкарването на цялата постановка, но опита ще си заслужава според мен.
  Относно mute - филтъра плавно затихва а после отново усилва данните при постъпване на ниско ниво на пин MUSB. До колкото разбирам най-лесният вариант е да изключваш изходите при тази ситуация. Аз лично бих вкарал някаква логика на пътя на цифровия сигнал която (е, няма да е плавно) да спира „грешните“ данни. Така ще влияе по-малко на аналоговия сигнал.
  Имай предвид обаче, че този филтър прави и линейна апроксимация при постъпване на грешни битове при четене. Това се губи като го премахнеш, т.е. е възможно на проблемни дискове да звучи по-зле без филтъра (с по-чуваеми дефекти). Успех!

 8. #108

  Членува от
  Feb 2008
  Адрес
  Стара Загора
  Възраст
  47
  Мнения
  2,960
  ако не трябва изход spdif по-добрия вариант е да се премахне 7220, да се сложи външен генератор на системен клок (най-лесно става с чип генератор, който да се отвори и на мястото на вградения кварц да се запои този от плеара ) и да се послуша така. мутинг сигнал може да се вземе от error извода на предния преди филтъра чип и да се прекара през един лог. елемент И&НЕ - мисля че имаше такава схема някъде из нета.

 9. #109
  Попрочетох тук там и несъмнено с DF1706 ще звучи добре, но много трудно се намира (само в алиекпрес успях да намеря, а там качеството е съмнително). Също така ще трябва да започна отначало, защото ще се мъча да го сложа между DIR9001 и TDA1541, почти не слушам CD-та. Този плеър ще си остане NOS, а по нататък ще мисля нещо по-различно с ЦФ и друг ЦАП.
  Текущият ЦФ SAA7220 го използвам само като генератор, ако не влошава звука нека си стои.
  Трябва да намеря някоя схемка за това mute и да сглобявам вече плеъра, че не мога да го слушам, постоянно го човъркам нещо

 10. #110
  Няма никакви ядове с цифровите филтри от алиекспрес.
  До тук сме купували и сравнявали : DF1706, SM5842, SM5813, PMD100, PCM63.
  И няма никакви ядове и разлики с доказано оригинални.
  Проблема е с грейдовете, ако си купиш PCM63 Y за една кофа кинти, е 98% вероятно да е премаркиран най обикновен j грейд.
  Също е дърво и с операционните усилватели, има голям шанс някой хубав и скъп операционник да се окаже премаркиран TL071.
  Чиповете които нямат аналог като корпус и пинаут, обикновенно са ОК.

 11. #111
  На времето (2013) поръчвах DF1706 от Digikey имаше си безплатна доставка през Комет, подобно на Фарнел. Сега обаче гледам че май нямат вече бройки. Та остава явно алиекспрес. Той дори да е китайски клонинг все е тая - ако работи е ОК нали е цифрова схема.

 12. #112
  Гайкаджия ittso's Avatar
  Членува от
  Jul 2008
  Адрес
  София
  Мнения
  4,207
  Цитат Публикувано от Supraphon Покажи мнения
  ...Той дори да е китайски клонинг все е тая - ако работи е ОК нали е цифрова схема.
  Зависи как е копиран чипа. Ако е нагласен функционално да имитира оригинала, е едно. Ако е копие 1:1 е друго.
  Варианти за цифрови филтри бол, всеки с предимствата и недостатъците си.
  Учените са открили, че 90% от хората са симулирали еволюцията.

 13. #113
  Така е, факт! Ако не е точно копие, не става.

 14. #114
  Митака. fenkiller's Avatar
  Членува от
  Mar 2007
  Адрес
  Варна
  Възраст
  43
  Мнения
  2,061
  Цитат Публикувано от стефан990 Покажи мнения
  Малко ми е трудно да описвам звук, но ще се опитам. Звукът през цифровия филтър ми се струва някак си скучен, губи се динамиката. Без него леко долавям спад във високите честоти, но пък са по ясни. При по-високи нива с него някак си някои звуци са ми леко натрапчиви и ме дразнят, а без него това не е така звукът е по-естествен и приятен за слушане. ...
  Хммм описанието ти е много добро и изцяло съвпада с личните ми наблюдения/впечатления!Радвам се , че има хора , които наистина слушат "Музика", а не "Звуци"!
  Цитат Публикувано от стефан990 Покажи мнения
  ...Относно мутето, ако не е прекалено нахално, можеш ли да начертаеш набързо схемата ...
  Абе в началото смятах ,че с реле в аналоговата част , ще е с най малко щети за звука.... но замисляйки се сега и вземайки предвид , че това е и ЦАП по добре в цифровия домейн на транспорта да останат нещата...Схемата е по долу (най тривиалното ,което успях да измисля!!!)
  Цитат Публикувано от стефан990 Покажи мнения
  Попрочетох тук там и несъмнено с DF1706 ще звучи добре ...
  Според мен продължавай да слушаш NOS (за сега поне!) , защото дори и разбирковците дет ти препоръчват определени ЦФ , не могат да ти кажат как да ги вържеш за TDA-то (Да не говорим ,че и никога не са слушали комбинацията, която предлагат!!!)!!! ... Тя тая работа не е като оная и не става само с четене на форуми и ДШ ... дори и за мен е трудно (а и нямам толкова свободно време) да драсна на бързо схема за имплементация например на DF1706 към TDA1541 без една шепа TTL схеми за уравняване на формата...Дори привидно най лесния вариант с CXD1244 няма да стане току тъй понеже приема MCK=384xFs , а ти имаш все 256x ...да не зачеквам и това че фрейма е с 48 битклока , а ти работиш с 64....Освен това добрите (добре звучащите , които не правят описаното от теб по горе, характеризиращо 7220) ЦФ се броят на пръстите на едната ми ръка и горните два са около малкия пръст! Когато узрееш за PMD100 или PMD200 ще говорим...пак....
  Поздрави!
  Митака
  Прикрепени файлове Прикрепени файлове
  Музиката е от значение , а не техниката!
  Най обективната оценка за една аудио система , е субективната(особено тази на собственика и!)!
  Kill With Power! DIY! DIY! DIY!

 15. #115
  Благодаря за схемата
  Начертах платка, че не си падам по експерименталните.Утре трябва да пристигне чипчето и най-накрая ще мога да сглобя плеъра.
  Ето как изглежда платката, качвам и PDF в случай, че някой реши да заобиколи SAA7220 Mute SAA7220.JPG PCB.pdf

 16. #116
  berov's Avatar
  Членува от
  Apr 2007
  Адрес
  Ст. Загора
  Възраст
  60
  Мнения
  1,968
  Защо не опиташ да я направиш с пиноут като на SAA7220 и да я монтираш директно на платката.

 17. #117
  Митака. fenkiller's Avatar
  Членува от
  Mar 2007
  Адрес
  Варна
  Възраст
  43
  Мнения
  2,061
  Цитат Публикувано от berov Покажи мнения
  Защо не опиташ да я направиш с пиноут като на SAA7220 и да я монтираш директно на платката.
  Ъъъъъ Краси,
  В такъв случай ще трябва да направи и генератор за кварца инак плеъра ще спре!?
  Поздрави!
  Митака.
  Музиката е от значение , а не техниката!
  Най обективната оценка за една аудио система , е субективната(особено тази на собственика и!)!
  Kill With Power! DIY! DIY! DIY!

 18. #118
  berov's Avatar
  Членува от
  Apr 2007
  Адрес
  Ст. Загора
  Възраст
  60
  Мнения
  1,968
  Цитат Публикувано от fenkiller Покажи мнения
  Ъъъъъ Краси,
  Не следя темата в подробности и може да пропускам нещо, но предполагам има решение, което включва моето предложение.

 19. #119
  Благодаря ти berov за идеята, не е никак лоша, но засега не ми се мисли за друг генератор на клок.

  Проблемът с мутето е решен. Още веднъж ти благодаря fenkiller
  1.jpg2.jpg
  Дигиталната част на дака я захраних от трафа на плеъра (преди беше с одтелно трафче), а аналоговата заедно със слушалковия усилвател са захранени от 50VA тороид от новатех. За съжаление не успях да довърша плеъра, защото потенциометъра за волумето на ампчето беше за смяна и поръчах от ebay, че по нашите сайтове не успях да намеря такъв.
  3.jpg
  Запълних излишните отвори на задния панел с горещ силикон и по нататък ще залепя хартия с надписи върху нея
  IMG_20180812_120633.jpg
  Да се похваля жена ми подари слушалките, които си бях харесал
  IMG_20180812_183247.jpgЗвукът от тях е уникален, но за съжаление дясната слушалка бражди при по-нисък бас, даже и при ниски нива на сигнала. Закупени са от DYNACORD, ако ги изпратя за ремонт гаранционно дали ще ги отремонтират качествено и колко време ще отнеме ?

 20. #120
  Задължително!
  И най-добре на място. С проби.
  Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
  Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
  Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп.

  Има заслуга и у твоите родители за избора на sony за озвучителна ти система . Не са ти споменали за генетичната ви обремененост

  Явно кабелите са слушани години с тонкоректор на по-висока честота

  Ремонтът на "Графа", бил като музиката на Графа!

 21. #121
  Цитат Публикувано от стефан990 Покажи мнения
  Да се похваля жена ми подари слушалките, които си бях харесал
  IMG_20180812_183247.jpgЗвукът от тях е уникален, но за съжаление дясната слушалка бражди при по-нисък бас, даже и при ниски нива на сигнала. Закупени са от DYNACORD, ако ги изпратя за ремонт гаранционно дали ще ги отремонтират качествено и колко време ще отнеме ?
  Гледам си от Смолян, което ме навява на мисълта, че слушалките са поръчани по интернет и в последствие доставени при теб.
  Един вид можеш да се възползваш от закона, в който е предвидено връщане на стоката и замяната и със същата или направо връщане на парите. При интернет търговията не се спазва условието продукта да се изпробва лично пред купувача. Точно затова се дава правото в 7-дневен срок да върнеш стоката безусловно и да избегнеш сервиз и чакане.
  В твоят случай бих говорил с Динакорд по телефона. Те принципно са пичове и не биха ти направили проблем с директна замяна. Поне доколкото съм запознат с работата им, не са проблемни.

 22. #122
  Цитат Публикувано от стефан990 Покажи мнения
  Да се похваля жена ми подари слушалките, които си бях харесал
  IMG_20180812_183247.jpg
  Чудесна ти е жената, да е жива и здрава!
  Уважава хобито ти и теб, най вече! Много малко са такива жени, много малко....

 23. #123
  Така е да, слушалките са поръчани от интернет. Говорих с динакорд и се разбрахме да ги изпратя за тяхна сметка за сервиза им, а те от там ще преценят дали да ми ги сменят с нови.
  Жена ми е пич, но и тя като всички мрънка като се забия за няколко часа в работилницата

 24. #124
  До тук добре, казал оня дето падал от...
  Да не се окаже маневра за отклонение на вниманието? Докато ги върнат с мнение "Нищо им няма!" ще мине срока за връщане 14 дни!
  Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
  Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
  Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп.

  Има заслуга и у твоите родители за избора на sony за озвучителна ти система . Не са ти споменали за генетичната ви обремененост

  Явно кабелите са слушани години с тонкоректор на по-висока честота

  Ремонтът на "Графа", бил като музиката на Графа!

 25. #125

  Членува от
  Jun 2008
  Адрес
  Ямбол
  Възраст
  51
  Мнения
  13
  Цитат Публикувано от стефан990 Покажи мнения
  Така е да,.....
  Жена ми е пич, но и тя като ......l:
  Това в днешно време (джендърско ориентирано,при това доста силно) звучи много двусмислено!
  Писането по такъв начин е малко като нож с две остриета.Не всички (изключвам себе си), ще разберат закачката с термините!
  А слушалките най-вероятно ще бъдат сменени (дай Боже) защото ремонта на такива неща е непосилен за тукашните ширини,още повече че ефекта(дефекта) е непостоянен и изявен само при определени условия!
  Поздрави и успех.

Страница 5 от 6 ПърваПърва 1 2 3 4 5 6 ПоследнаПоследна

Права за публикуване

 • Вие не можете да започвате нова тема
 • Вие не можете да отговаряте в тема
 • Вие не можете да прикачвате към мненията си
 • Вие не можете да редактирате мненията си
 •  
 • BB кодове са Включени
 • Smilies са Включени
 • [IMG] кодове са Включени
 • [VIDEO] code is Включени
 • HTML кодове са Изключени