Страница 4 от 12 ПърваПърва 1 2 3 4 5 6 7 8 ... ПоследнаПоследна
Резултати 76 до 100 от 293

Тема: Релеен атенюатор с 32 стъпки + входен буфер + селектор с 3 входа

  1. #76
    Не съм мислил чак толкова през колко децибела ще са стъпките, ще направя прослушвания с различни затихвания, така ще ми е по-лесно, защото досега съм използвал само потенциометри. Как ви се струва затихванията в тази таблица: Step_Atenuator1.xls
    Ами засега атенюаторът си остава по моята схема с 32 релета. Вярно че излиза по-скъпо и пътя на сигнала е доста дълъг, но импеданса на входния сигнал ще е много нисък след буфера (по схемата от първия пост) надявам се да компенсира входния капацитет на атенюатора от дългите писти. Входното му съпротивление ще е 1к или 600ома, зависи какви съпротивления ще успея да намеря. Надявам се да няма брум. Ще екранирам колкото ми е възможно атенюатора в задната част на кутията, а дигиталната ще бъде в предната част за да не вкарва смущения, а и ще ми е удобно да е близо до енкодерите, даже ако има място ще са на една платка със същите размери, като тази с релетата.
    Главната причина да използвам по голям брой релета е по-малкото включени релета (в случая само едно) за стъпка, така по лесно ще се боря с пукането от комутацията на релетата. При тестовете, които направих с три релета бях добавил по един кондензатор 100u на намотките им, по този начин предното реле не изключваше преди да включи следващото, така изходът на етенюатора не остава свободен по време на превключването. На платката с релетата не съм предвидил място за кондензатори, мисля закъснението да е софтуерно, а как точно ще стане, ще му мисля на по-късен етап но не би било толкова сложно да се програмира предното реле да изключи след 100-200mS

    • #0
      Реклама от Google Реклама от Google
      Членува от
      Dec 2007
      Адрес
      Google.com

        
       

  2. #77
    Гайкаджия ittso's Avatar
    Членува от
    Jul 2008
    Адрес
    София
    Мнения
    4,376
    Цитат Публикувано от стефан990 Покажи мнения
    ...При тестовете, които направих с три релета бях добавил по един кондензатор 100u на намотките им, по този начин предното реле не изключваше преди да включи следващото, така изходът на етенюатора не остава свободен по време на превключването. На платката с релетата не съм предвидил място за кондензатори, мисля закъснението да е софтуерно, а как точно ще стане, ще му мисля на по-късен етап но не би било толкова сложно да се програмира предното реле да изключи след 100-200mS
    Така е. Не е проблем закъснението да е софтуерно. Обаче, 100 - 200ms е много време. Това как си го представяш по време на усилване или намаляване? Да кажем, 30 последователни стъпки? Кое / кои от релетата ще изчакват толкова време? Или скоростта на усилване и намаляване ще е безобразно ниска?
    Имай предвид, че стъпка от 1dB е на границата на това ясно да се долавя промяната. С такава или по-фина, усилването е плавно, без ясно доловими стъпки. Ако това че стъпките ще са ясно доловими няма да ти пречи, може да се реализира и с по-груба стъпка.
    Учените са открили, че 90% от хората са симулирали еволюцията.

  3. #78
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,044
    Застъпването трябва да е във функция на скоростта на въртене на енкодера. Иначе врътнеш рязко и всичко залепне. Ако усилването се управлява с бутони може и да е с фиксирано закъснение.

  4. #79
    Дадох като пример 200-300ms. времето ще е малко по-високо от времето за превключване на реле по дейташит. Представи си по време на усилване, да речем от -20 към -19dB, релето на -19 се затваря, а това за -20 отваря след няколко ms, а при намаляване на звука релето на -20 се затваря, а това за -19dB отваря след няколко ms. За увеличаване от 0 до 32 около 3 секунди ме устройват, по-бързо не ми е нужно. За намаляване на нивото 3 секунди са много, но ще има muting ако трябва да се спре звукът моментално. Не ме притеснява, че няма да е толкова фино усилването, не очаквам с 32 стъпки да усилвам плавно като с потенциометър

  5. #80
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,044
    Закъснението можеш да го сложиш да се чете от отделна клетка и да я променяш в хода на изпитванията. Все ще намериш подходяща за теб стойност.

  6. #81
    Закъснението всъщност ще е много малко, на релетата които ще използвам времето за затваряне на контактите е 6ms, а за отварянето им 3ms, тоест закъснение 10ms ще е достатъчно. Закъснението за всичките 32 степени ще е 320 ms не би се доловила никаква тромавост на атенюатора, а дали това време ще е достатъчно за да няма пукане не е ясно, времето ще покаже

  7. #82
    При тази класическа схема на атенюатор, щом стъпките се застъпват, няма пукане.
    Долните стъпки хубаво си ги направил по-едри, но може и най-горните също да са по-едри.
    五郎

  8. #83

    Членува от
    Nov 2008
    Адрес
    София
    Възраст
    47
    Мнения
    911
    Цитат Публикувано от стефан990 Покажи мнения
    Закъснението всъщност ще е много малко, на релетата които ще използвам времето за затваряне на контактите е 6ms, а за отварянето им 3ms, тоест закъснение 10ms ще е достатъчно. Закъснението за всичките 32 степени ще е 320 ms не би се доловила никаква тромавост на атенюатора, а дали това време ще е достатъчно за да няма пукане не е ясно, времето ще покаже
    Закъсненията ще ги настроиш опитно, аз успях чрез закъснения да сведа до минимум и почти незначителни пуканията със седем релета r2r
    "Истинската свобода е липсата на страх"

  9. #84
    Процесите на включване и на изключване могат да се забързат с добавяне на по един ценер, резистор и електролит на всяко реле.
    Кондензатор, паралелно на бобината на релето, не е добро решение.
    五郎

  10. #85
    Гайкаджия ittso's Avatar
    Членува от
    Jul 2008
    Адрес
    София
    Мнения
    4,376
    Цитат Публикувано от стефан990 Покажи мнения
    Закъснението всъщност ще е много малко, на релетата които ще използвам времето за затваряне на контактите е 6ms, а за отварянето им 3ms,..
    Виж в дейташита дали са споменали условията при които е направено това измерване. Предполагам че времената са измервани без диод успоредно на бобината. С диод релето ще стане малко "по-мързеливо" при изключване.
    Ама това ще го измериш като запоиш джаджите.
    Учените са открили, че 90% от хората са симулирали еволюцията.

  11. #86
    Промених стъпките в горния край на таблицата Step_Atenuator 1k.xls Голям зор ще е да намеря резистори с такива стойности, ще се наложи да слагам по няколко в паралел за да докарам.
    Платките ще станат много претрупани ако добавя по три компонента на всяко реле, надявам се да са достатъчно бързи превключванията, като изключим софтуерното закъснение

    Закъсненията ще ги наглася опитно като сглобя атенюатора

    Тествах входния буфер на експериментална платка, вместо SMD транзисторите използвах BD139/140, BC556 и J113. ОУ TL071. Токът на покой беше 40мА на рамо, офсет в изхода 1mV. Предполагам 1mV офсет не е проблем, но все пак като го сглобя със същите транзистори като от схемата и с по-хубав ОУ се надявам офсетът да е 0. На звук не съм тествал, само измерване направих. Vhoden bufer.png Разбира се са ориентировачни, през микрофонния вход не са много точни.
    Утре ако имам време ще се захвана със схема и платка на буферите и селектора.
    Какви единични ОУ бихте ми препоръчали ? Бях си харесал LME49720 ама е двоен, а предпочитам да са два единични
    Редактирано от стефан990; 13 April 2019 в 19:02.

  12. #87
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,044
    Кой е този буфер? Или е много шумен, или измервателната постановка толкова може.

  13. #88
    Буферът е от първия пост.
    Май нещо не си разбрал измерванията, първото (Sound card) са изкривяванията на звуковата карта (от жака на слушалките направо към микрофонния вход), а второто е на буфера. Шумът при измерването на буфера е по-нисък от този на звуковата карта, а THD са малко по-високи, но на tl071 явно са му такива възможностите. Stereo crosstalk не го гледайте, измерването е моно, сглобих само един буфер

  14. #89
    Домързя ме да чертая схема на предусилвателя, направо се захванах с платката. Беше ми по-удобно за използвам рид релета, затова не са като на атенюатора
    Ето я и платката: PREAMP TOP.jpgPREAMP BOTTOM.jpg

    Ще се опитам да я направя в домашни условия, би трябвало да няма проблем. Вероятно ще претърпи някои промени, но за днес толкова, че ме заболя главата

  15. #90
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,044
    Кондензаторите на захранването трябва да са до захранващата букса.

  16. #91
    Буферите се захранват с променливо напрежение. Кондензаторите са след диодите
    pcb.jpg
    Редактирано от стефан990; 14 April 2019 в 16:40.

  17. #92
    Гайкаджия ittso's Avatar
    Членува от
    Jul 2008
    Адрес
    София
    Мнения
    4,376
    Цитат Публикувано от стефан990 Покажи мнения
    Домързя ме да чертая схема на предусилвателя, направо се захванах с платката. Беше ми по-удобно за използвам рид релета, затова не са като на атенюатора
    Ето я и платката: PREAMP TOP.jpgPREAMP BOTTOM.jpg

    Ще се опитам да я направя в домашни условия, би трябвало да няма проблем. Вероятно ще претърпи някои промени, но за днес толкова, че ме заболя главата
    Доскоро не слагаше никакви конектори по платките. Сега си харесал някакъв и го слагаш навсякъде.
    Няма лошо, но е хубаво променливите тоци да вървят по усукани проводници. Конектора който си сложил е за лентов кабел. Не е невъзможно и на него да му се усучат проводниците, но визуално резултатът ще е... компромисен, казано по-меко.
    Харесай си някой подходящ конектор за единични проводници, подходящ за съответните тоци.
    Учените са открили, че 90% от хората са симулирали еволюцията.

  18. #93
    Всъщност тези конектори не ги харесвам толкова, защото са големи и заемат много място, но ме домързя да търся други. Не бях се замислял, че ще ми е трудно усукването на проводниците. Ще потърся други

    П.П. Намерих подходящи: https://store.comet.bg/Catalogue/Product/10120/ https://store.comet.bg/Catalogue/Product/10122/
    Досега не бях разглеждал конекторите в комет, има всякакви

    Редактирано от стефан990; 14 April 2019 в 17:09.

  19. #94
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,044
    Цитат Публикувано от стефан990 Покажи мнения
    Буферите се захранват с променливо напрежение. Кондензаторите са след диодите
    Другия конектор със захранване до релетата имах предвид.

  20. #95
    Цитат Публикувано от L.K. Покажи мнения
    Другия конектор със захранване до релетата имах предвид.
    Не успях да ги сместя да са на наблизо.
    pcb.jpg Посочените конектори не мога да ги местя за да съвпадат с платките с релета.

    И плюса и минуса отиват към кондензатора, от там към релетата pcb1.jpg

    Смених половината конектори, сега тези ще слагам навсякъде
    Редактирано от стефан990; 14 April 2019 в 17:55.

  21. #96

    Членува от
    Jun 2009
    Адрес
    Sofia
    Възраст
    64
    Мнения
    2,990
    Цитат Публикувано от ittso Покажи мнения
    Доскоро не слагаше никакви конектори по платките. Сега си харесал някакъв и го слагаш навсякъде.
    Няма лошо, но е хубаво променливите тоци да вървят по усукани проводници. Конектора който си сложил е за лентов кабел. Не е невъзможно и на него да му се усучат проводниците, но визуално резултатът ще е... компромисен, казано по-меко.
    Харесай си някой подходящ конектор за единични проводници, подходящ за съответните тоци.
    Имам лентов кабел с усукани двойки, ако трябва за проби - пиши, предполагам , че още се произвеждат.

  22. #97
    Гайкаджия ittso's Avatar
    Членува от
    Jul 2008
    Адрес
    София
    Мнения
    4,376
    За имане, и аз имам. Но е хубаво като се почва нов проект, ако е възможно, да не се обвързва с екзотики.
    Още повече, само за да се използва някакъв конкретен конектор...
    Учените са открили, че 90% от хората са симулирали еволюцията.

  23. #98
    Вчера пристигна ардуиното и веднага почнах да експериментирам с него. Първо накарах светодиод да мига, после добавих ключ, потенциометър и в момента с бутон включвам светодиод, който плавно увеличава и намалява яркоста си, честота на премигване се регулира от потенциометър. Малко по малко напредвам но имам да измина дълъг път, докато подкарам етенюатора.
    IMG_20190426_173431.jpgOpit1.rar

    Тези дни ще поръчам MCP23S08 за да опитам да ги подкарам с контролера. Чипът на ардуиното е ATMEGA328P U свързал с цокъл към платката, може ли след като се програмира да се премести на друга платка, където ще са MCP23S0 и другите неща, които ще управлява ? И дали мога да си поръчам само контролера от комет и да го програмирам на същата тази ардуино платка ?

  24. #99
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,044
    Платката, с която работиш, коя е?

  25. #100

Страница 4 от 12 ПърваПърва 1 2 3 4 5 6 7 8 ... ПоследнаПоследна

Права за публикуване

  • Вие не можете да започвате нова тема
  • Вие не можете да отговаряте в тема
  • Вие не можете да прикачвате към мненията си
  • Вие не можете да редактирате мненията си
  •  
  • BB кодове са Включени
  • Smilies са Включени
  • [IMG] кодове са Включени
  • [VIDEO] code is Включени
  • HTML кодове са Изключени