Страница 1 от 2 1 2 ПоследнаПоследна
Резултати 1 до 25 от 28

Тема: Активна електроника на бас

  1. #1

    Активна електроника на бас

    Да се допитам и тук. Купих си един китайски бас с активна електроника.
    Представлява предусилвател с 3 канална тонкорекция. Захранва се с 9v батерия.

    Проблема е, че има доста силен фонов шум.
    Много подобен от шума на вятър в микрофон, при снимане на видео на открито. Отвреме навреме има и по-силни пропуквания.

    Има си и бял шум като усилвам високите, но с доста по-ниско ниво и не толкова плътен.

    Мърдах жиците вътре, докато работи (студени спойки) - няма разлика.
    Дали може да е от дефектен потенционетър?
    Шума е постоянен при всякакви положения на потенциометрите и мърдането им.

    Друго което се сещам - някой дефектен електролитен кондензатор. Обаче цялото нещо е запечатано.

    Някакви други идеи от какво може да е ?
    Не съм замервал потенциометрите, но тонкорекцията си работи съвсем прилично, в съвсем приличен диапазон.
    Прикрепени изображения Прикрепени изображения

    • #0
      Реклама от Google Реклама от Google
      Членува от
      Dec 2007
      Адрес
      Google.com

        
       

  2. #2
    Всичко е нормално. Защо не си купи Фендер/Рикенб...?
    Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
    Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
    Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп.

    Има заслуга и у твоите родители за избора на sony за озвучителна ти система . Не са ти споменали за генетичната ви обремененост

    Явно кабелите са слушани години с тонкоректор на по-висока честота

    Ремонтът на "Графа", бил като музиката на Графа!

  3. #3
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    15,881
    Сложи кондензатор 10uF на батерията. Вземи сигнал директно от адаптера и кажи какво чуваш.

  4. #4
    Няма шанс да е от потенциометър!
    Просто " ври и кипи, всичко в него.
    А с тези 10 uF, шум от батерията ли ще гоним?
    Редактирано от Стефан Петров; 14 March 2019 в 20:41.

  5. #5
    Не съм пробвал още с кондензатора.
    Търговеца каза че ще ми прати друга електроника - подобни продават със все потенциометрите и кутията за батерията.
    Между 6 и 20 долара някъде

    - https://www.ebay.com/itm/2-Band-Acti...3/253715098106

    Другия вариант е да намеря и направя друга схема, или просто да се направи тонкоректор по горната характеристика, със сравнително високоомен вход.Ю
    Баса е шелф, нещо като баксандал схема, средите и високите са лентови.

  6. #6
    Иначе ето демо на такъв трилентов китайски EQ - и помен няма от тези шумове.




    Моя на снимката е с малко по-друг корпус от този, но би трябвало да е горе долу същото нещо.

  7. #7
    Рекламите са голяма работа.

  8. #8
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    15,881
    Може и адаптерите ти да не са много е ред. Ако искаш да ползваш активна електроника сложи активни адаптери. Имат много предимства, особено в твоя случай.

  9. #9
    Какви реклами, някакво русначе си е купило това от ибей и си го е сложило в баса.

    Който не е нищо особено, нито е скъп:
    - https://www.thomann.de/gb/ibanez_gsr180_bk.htm

    Не е с активни адаптери. На клипа задния е двоен, на сайта модела е с два единични.
    Има и доста по-скъпи, с нормални адаптери, където активния EQ може да се байпасва и оставаш с класически волюм и тон потенциометри.
    Редактирано от emosms; 15 March 2019 в 15:27.

  10. #10
    Не става нищо с кондензатор към батерията.

    Електрониката, като корекциите са екстра подбрани - честоти и дълбочина.
    Обаче фоновия шум дразни и пречи на някои фини детайли да се чуват.

    Утре ще го вържа директно, без електрониката.
    И докато дойде другата, се чудя каква да сглобя пробно, защото без активна някои неща няма да звучат.
    Редактирано от emosms; 15 March 2019 в 20:34.

  11. #11
    Това, тия дето разбираме, го знаехме отдавна

    На площада ли те чакат, че такъв зор?

    И смяташ ли, че в общата дандания някому ще му пука за "някои фини детайли"?
    Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
    Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
    Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп.

    Има заслуга и у твоите родители за избора на sony за озвучителна ти система . Не са ти споменали за генетичната ви обремененост

    Явно кабелите са слушани години с тонкоректор на по-висока честота

    Ремонтът на "Графа", бил като музиката на Графа!

  12. #12
    Няма ми го мултимера под ръка...
    DC в изхода?

    Няма начин тази схема да е в ред, нивото на шум е неприемливо високо и странно за този тип аудио приложения. Не е брум, не е вч hiss.

  13. #13
    Малоумници....
    Направили супер машинка за без пари и... спестили един изходящ кондензатор..

    Проблема се реши. Вече става за ползване .

    ---

    Сега ще пробвам да боря малко брума, който не би трябвало да го има.
    Адаптерите са двойни. Имат опция да се делят.
    Като работят по-отделно, брума е по-малък, отколкото като са двата в паралел.

    По принцип двойните са без брум и не би трябвало да има значение, ако вържа два двойни.

    Предполагам, че не са добре балансирани двете намотки в един адаптер. Утре ще ги меря.
    Прикрепени изображения Прикрепени изображения

  14. #14
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    15,881
    Усилвателят ти няма ли входен кондензатор?
    Ще трябва наново да си организираш масите в една точка.

  15. #15
    Включвам баса в пасивен ДИ бокс, който представлява аудио трансформатор: небалансиран вход - балансиран изход, от там в мини пулт.

    Директно в пулта не помня имаше ли брум, сигурно тр. да има входен кондензатор....
    Но директно звука е умрял.
    През ди бокса е супер. Ако изчистя брума, кефа ще е тотален .

    Защо да реорганизирам масите?
    Брум си имаше и преди да сложа изходен кондензатор.
    По-осезаем е в средно положение, като е смесен сигнала от двата адаптера.
    Редактирано от emosms; 16 March 2019 в 17:34.

  16. #16
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    15,881
    На китарата, която аз си правих навремето, от хъмбъкерите излизаха 4 жици плюс маса. Това е най-чистото решение. Така по масата в китарата не минаваше сигнал. При теб минава, съответно бруми. На текущата китара излизат 3 жици плюс маса и брумът е по-голям. Не знам дали ще я преправя, но поне знам причината.

  17. #17
    И тези май са така - 4 + маса. Но не разбирам логиката.

    Масата (ширмовка някаква) е свързана с едното от жилата, и това си е маса.
    Други две са свързани една с друга - това свързва двете бобини.
    Четвъртото е края - от там е взет сигнала.

  18. #18
    Цитат Публикувано от emosms Покажи мнения
    ...

    Масата (ширмовка някаква) е свързана с едното от жилата, и това си е маса.
    ...
    Просто ги раздели!
    Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
    Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
    Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп.

    Има заслуга и у твоите родители за избора на sony за озвучителна ти система . Не са ти споменали за генетичната ви обремененост

    Явно кабелите са слушани години с тонкоректор на по-висока честота

    Ремонтът на "Графа", бил като музиката на Графа!

  19. #19
    И къде да я свържа?

    П.п.
    Електрониката в баса не работи с балансиран сигнал, ако това е идеята.
    Както и никой нормален китарен усилвател.
    Редактирано от emosms; 17 March 2019 в 09:31.

  20. #20
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    15,881
    Не балансиран, а балансен. И не е това идеята. Да си беше направил сам преамп с корекции. Тогава можеше да е с балансно свързване на адаптерите и никакъв брум нямаше да идва от тях. Потърси Ники Фена в Пловдив да ти оправи баса.

  21. #21
    Цитат Публикувано от L.K. Покажи мнения
    Не балансиран, а балансен. И не е това идеята. Да си беше направил сам преамп с корекции. Тогава можеше да е с балансно свързване на адаптерите и никакъв брум нямаше да идва от тях. Потърси Ники Фена в Пловдив да ти оправи баса.
    Схема с балансен вход?

    Т.е. с два балансни входа, защото няма да мога да вържа волюм и баланс (микс) потенциометрите в пасивна схема, както се прави 99% от случаите.

  22. #22
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    15,881
    Хората имат по 5-10 китари и ги сменят, а не ръчкат по тях за щяло и нещяло. Избери си някакъв окончателен вариант и го ползвай. Универсална китара няма.. Едно време ги правех с два джоба ключета и потенциометри, за сега и две са ми достатъчни.

  23. #23
    Ясно, само акъли
    Една китара с повечко брум, да има, друга с по-малко.
    Оптимизации - не.
    Редактирано от emosms; 17 March 2019 в 11:58.

  24. #24
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    15,881
    Не. Една активна, една, джаз бас, п. бас, пасивна, сетнек, болтон, фретлес, някой поръчков къстъм. И никоя не бруми, защото няма нищо излишно.

  25. #25
    Бруми всъщност и другия бас, който е двойно по-скъп, индонезийски по американски заръки (марка), с по-елитна електроника, като е в пасивен режим...
    Някой може ли да ме насочи към ей такъв тип потенциометри, но не на такива цени:

    - https://www.ebay.com/itm/B100K-Guita...t/323536312795
    Дори ибей ме изненада неприятно с цена.

    Потенциометър с две оси, концентрично една в друга. За предпочитане със индикация за средно положение. Може и друг корпус, не точно като на картинката.
    Прикрепени изображения Прикрепени изображения

Страница 1 от 2 1 2 ПоследнаПоследна

Права за публикуване

  • Вие не можете да започвате нова тема
  • Вие не можете да отговаряте в тема
  • Вие не можете да прикачвате към мненията си
  • Вие не можете да редактирате мненията си
  •  
  • BB кодове са Включени
  • Smilies са Включени
  • [IMG] кодове са Включени
  • [VIDEO] code is Включени
  • HTML кодове са Изключени