Страница 2 от 6 ПърваПърва 1 2 3 4 5 6 ПоследнаПоследна
Резултати 26 до 50 от 130

Тема: L20 Amplifier Board 350W

  1. #26
    ivo_dj's Avatar
    Членува от
    Jul 2008
    Адрес
    Троян
    Възраст
    45
    Мнения
    207
    Докато отлежават вече 3та година платките , реших да пробвам едно малко клас D . Много приятно съм изненадан , работи хубаво , чисто и доста мощно.Утре ще го пробвам с реотан на изхода да видя какво ще покаже . Обаче не зная с какъв потнциуметър да заменя тримерчето , което е 10К и как да го свържа? Днес пробвах с още един преди него , вързан по стандартна схема , но не стана. Ще трябва да го изведа вън . Захранването е грец 10А , 22V с 22000МF филтрация.

    https://www.aliexpress.com/item/DC-1...814954462.html
    Прикрепени изображения Прикрепени изображения

    • #0
      Реклама от Google Реклама от Google
      Членува от
      Dec 2007
      Адрес
      Google.com

        
       

  2. #27
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    52
    Мнения
    14,613
    Остави тримерчето там. Ако ще регулираш входното ниво прави го през друг потенциометър по познатия начин. Стойността на потенциометъра зависи от изходното съпротивление на източника. Ако сложиш 10к няма да сбъркаш много. По-малко е по-добре, но все пак източникът трябва да може да може да разгърне пълната си амплитуда на този товар.

  3. #28
    ivo_dj's Avatar
    Членува от
    Jul 2008
    Адрес
    Троян
    Възраст
    45
    Мнения
    207
    Цитат Публикувано от L.K. Покажи мнения
    Остави тримерчето там. Ако ще регулираш входното ниво прави го през друг потенциометър по познатия начин. Стойността на потенциометъра зависи от изходното съпротивление на източника. Ако сложиш 10к няма да сбъркаш много. По-малко е по-добре, но все пак източникът трябва да може да може да разгърне пълната си амплитуда на този товар.
    Изхода ще е : https://www.google.bg/search?q=yamah...gjokg_ONeIBtM:
    Не знам колко му е изходното съпротивление , но би трябвало да е голямо ? Сега се сещам , че ще трябва и клип индикатор . Някаква схема ?
    Ще му сложа и защита от право на изхода с отложен старт : https://www.aliexpress.com/item/1Pcs...351254905.html Налепих я и тръгна от раз . Много е чувствителна и закъснява с 2сек.

  4. #29
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    52
    Мнения
    14,613
    На този пулт изходното съпротивление трябва да е малко, което е предимство. Няма ли master volume, та се налага да дорегулираш?
    До клип с тези стъпала едва ли ще стигнеш. И DC на изхода няма откъде да дойде. Но пък ако мислиш да ги ползваш за профи цели надути до дупка май не са най-подходящите. Модулите на Ангел (shraika) са много по-сигурни.

  5. #30
    ivo_dj's Avatar
    Членува от
    Jul 2008
    Адрес
    Троян
    Възраст
    45
    Мнения
    207
    Цитат Публикувано от L.K. Покажи мнения
    На този пулт изходното съпротивление трябва да е малко, което е предимство. Няма ли master volume, та се налага да дорегулираш?
    До клип с тези стъпала едва ли ще стигнеш. И DC на изхода няма откъде да дойде. Но пък ако мислиш да ги ползваш за профи цели надути до дупка май не са най-подходящите. Модулите на Ангел (shraika) са много по-сигурни.
    Свързах потенциометъра преди тримера , но пък при увеличен тример изчезват високите .
    Не ми се иска да махна всичко и да го оставя с отворен вход .


    Изпратено от моят Lenovo X2-EU с помощта на Tapatalk

  6. #31
    ivo_dj's Avatar
    Членува от
    Jul 2008
    Адрес
    Троян
    Възраст
    45
    Мнения
    207
    Кога се врътнаха 3 години !!! Сега вече му дойде реда .
    Навих траф с напрежения 2*40v АС , първичната е с Ф-0,9 а вторичната с ф-1,8 , след филтрациата която е 14 000Mf на рамо се получиха 2 * 57V DC . Натоварих го с 7А на едното рамо и клекна с 1V , мисля , че е добре.Има място и възможност да се донавие за по-високо вторично ако има нужда. Стигнах до радиатора и сега се чудя каква охлаждаща площ ще е необходима при пасивно охлаждане ? Очаквам мощност около 500w общо за двете платки . Идеята ми е да вградя всичко в бокс , като тези платки да захранват 2бр външни тонколони , а за бокса съм предвидил друг усилвател клас D с параметрик . Радиатора ще бъде на гърба да "диша" спокойно. Максимум размерите могат да са 400мм / 300мм , дали ще стигне ?
    Размерите на радиатора преди да го нарежа :

    широчина - 300 mm;
    височина - 20 mm;
    дължина - 1000 mm;
    дебелина на основата - 3 mm;

    Долу на снимките е модела .
    Прикрепени изображения Прикрепени изображения

  7. #32
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    52
    Мнения
    14,613
    широчина - 300 mm;
    височина - 20 mm;
    дължина - 1000 mm;
    дебелина на основата - 3 mm;

    Удебелените размери не са като за 500W усилвател. Трябва ти дебела основа поне 5mm, за да разпределя топлината към ребрата, и по-дълги ребра 35-50mm, за да отделят по-ефективно топлината. Ако сложиш тези охладители ще прегреят локално.

  8. #33
    При такава мощност защо трябва да е пасивно?
    Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
    Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
    Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп.

    Има заслуга и у твоите родители за избора на sony за озвучителна ти система . Не са ти споменали за генетичната ви обремененост

    Явно кабелите са слушани години с тонкоректор на по-висока честота

    Ремонтът на "Графа", бил като музиката на Графа!

  9. #34

    Членува от
    Jun 2009
    Адрес
    Sofia
    Възраст
    63
    Мнения
    2,874
    Цитат Публикувано от tarambuki Покажи мнения
    При такава мощност защо трябва да е пасивно?
    За да се чуват по ясно НИ на клас D, ти какво си помисли ?
    Редактирано от rope; 4 October 2018 в 10:45.

  10. #35
    Ни, ми, ши...
    Тъпичка ирония, успокой топката!

    Съвременните вентилатори са все по-качествени и малошумящи. Не може в един компютър да има 4-5-6 вентилатора, а в 500W амп и то профи да няма.
    Вече всеки си решава.
    Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
    Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
    Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп.

    Има заслуга и у твоите родители за избора на sony за озвучителна ти система . Не са ти споменали за генетичната ви обремененост

    Явно кабелите са слушани години с тонкоректор на по-висока честота

    Ремонтът на "Графа", бил като музиката на Графа!

  11. #36
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    52
    Мнения
    14,613
    За пасивно охлаждане тези са подходящи - https://www.olx.bg/ad/masivni-alumin...2-ID7uI0O.html
    При bodan също може да излезе нещо http://www.skrap.org/products/cat/5765

  12. #37

    Членува от
    Jun 2009
    Адрес
    Sofia
    Възраст
    63
    Мнения
    2,874
    Цитат Публикувано от tarambuki Покажи мнения
    Ни, ми, ши...
    Тъпичка ирония, успокой топката!

    Съвременните вентилатори са все по-качествени и малошумящи. Не може в един компютър да има 4-5-6 вентилатора, а в 500W амп и то профи да няма.
    Вече всеки си решава.
    Тя пък твоята много заострена ! И в моя компютър няма вентилатори, ха да те видя, ZEN захранване и голям радиатор на проца ?!

  13. #38
    То пък твоя един компютър...
    Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
    Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
    Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп.

    Има заслуга и у твоите родители за избора на sony за озвучителна ти система . Не са ти споменали за генетичната ви обремененост

    Явно кабелите са слушани години с тонкоректор на по-висока честота

    Ремонтът на "Графа", бил като музиката на Графа!

  14. #39
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    52
    Мнения
    14,613
    Хайде без спам, моля.

  15. #40
    ivo_dj's Avatar
    Членува от
    Jul 2008
    Адрес
    Троян
    Възраст
    45
    Мнения
    207
    Цитат Публикувано от tarambuki Покажи мнения
    При такава мощност защо трябва да е пасивно?
    Всички които съм виждал са с пасивно охлаждане . Не знам защо , вероятно за икономия и за по-еФтино. Може да вкарам един , два вентилаора да му духат на гърба , пък и да охлаждат всичко вътре , няма да натежи много .
    Радиатора ще е този , няма да купувам друг. Въпроса е с какви размери да го срежа ? Има ли някаква формула по която се смята необходимата охлаждаща площ ?
    16бр краини транзистори разположени на по 100мм един от друг (локално прегряване) не го вярвам и съм длъжен да опитам .

  16. #41
    Цитат Публикувано от ivo_dj Покажи мнения
    ...16бр краини транзистори разположени на по 100мм един от друг (локално прегряване) не го вярвам и съм длъжен да опитам .
    Можеш да сложиш под транзисторите по-дебело парче алуминий или мед за по-добро разпределяне на топлината.
    Учените са открили, че 90% от хората са симулирали еволюцията.

  17. #42
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    52
    Мнения
    14,613
    На платката не са на 100mm един от друг. На жици ли ще ги изкарваш?

  18. #43
    ivo_dj's Avatar
    Членува от
    Jul 2008
    Адрес
    Троян
    Възраст
    45
    Мнения
    207
    Цитат Публикувано от L.K. Покажи мнения
    На платката не са на 100mm един от друг. На жици ли ще ги изкарваш?
    Не , разбира се няма жици ! Образно се изразих . Да, найстина по четворки са доста близо , но ще се постарая да ги рзположа на максимално по-голяма площ . Имам и медна и алуминиева ламарина , но едва ли цялото парче ще легне хубаво върху радиатора. Мога да подложа само планки , но дали ще има ефект ? Гледам другите ми стъпала "BEHRINGER EPQ 4000 " , "NAT 1600" и " SMA-700" как са наредени транзисторите и съм силно разочарован , но пък до сега не са прегрявали .
    Знам ли и аз вече ? Формула някаква има ли ?
    Редактирано от ivo_dj; 4 October 2018 в 22:43.

  19. #44
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    52
    Мнения
    14,613
    Има поредица от формули, но за тях ще ти трябват топлинните параметри на радиатора. Една медна плоча 3mm между радиатора и транзисторите ще свържи добра работа.

  20. #45
    ivo_dj's Avatar
    Членува от
    Jul 2008
    Адрес
    Троян
    Възраст
    45
    Мнения
    207
    Цитат Публикувано от L.K. Покажи мнения
    Има поредица от формули, но за тях ще ти трябват топлинните параметри на радиатора. Една медна плоча 3mm между радиатора и транзисторите ще свържи добра работа.
    Медната е около и под 2мм , явно ще е тънка. Алуминиеви имам 5мм шлаифани планки и ще са те , но са планки не е плоча ! Все ще е по-добре с тях от колкото без нищо.
    За радиатора няма никакво инфо , ето от тук съм го купил:

    https://vikiwat.com/product/19873/al...0x20x3-mm.html
    Редактирано от ivo_dj; 4 October 2018 в 23:05.

  21. #46
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    52
    Мнения
    14,613
    Покупката не е обмислена добре. Каквото и да правиш прескачаш лимита на разумността. Затова те съветвам за този проект да избереш други охладители.

  22. #47
    ivo_dj's Avatar
    Членува от
    Jul 2008
    Адрес
    Троян
    Възраст
    45
    Мнения
    207
    Изневиделица ми пристигна едно модулче клас D и се оказа поредната ( не добре обмислена покупка ) . Реших да го пробвам и не заработи ! Понеже нямам опит с клас D си помислих , че не му достига напрежение , беше на +,-52V , пуснах го на +,-64V и пак същото. Свири добре и чисто , но до съвсем малко усилване след това започва да пука и прекъсва . Реших да го меря , оказа се че е опукал двата мосфета. Смених ги с други , ефект същия . Ами сега , почнах да го търся със скопа. Транзисторите здрави , чипа генерира уш и пак същото. Чипа е този :IRS2092S , мосфетите : IRFS 31n20d . Има едно тримерче на входа така и не разбрах за какво е ?

    Tова е модула https://www.aliexpress.com/item/IRS2...27424c4dMUGZK2
    Прикрепени изображения Прикрепени изображения

  23. #48
    milen petrov's Avatar
    Членува от
    Oct 2013
    Адрес
    гр.Сопот
    Възраст
    40
    Мнения
    1,096
    Чак пък 500вата с тези транзисторчета ,ама по важното е да работи па колкото толкоз.
    Не споменаваш при започване на пукането как кляка захранването,такова пукане ми се е случвало точно от недостатъчна мощност на захранването.
    Или ако захранването е импулсно и опира до защита.

  24. #49
    ivo_dj's Avatar
    Членува от
    Jul 2008
    Адрес
    Троян
    Възраст
    45
    Мнения
    207
    Цитат Публикувано от milen petrov Покажи мнения
    Чак пък 500вата с тези транзисторчета ,ама по важното е да работи па колкото толкоз.
    Не споменаваш при започване на пукането как кляка захранването,такова пукане ми се е случвало точно от недостатъчна мощност на захранването.
    Или ако захранването е импулсно и опира до защита.
    И аз така предположих и за това го пуснах на по-високо. Изобщо не кляка , ток не съм му мерил , но трафа не мърда даже го пробвах и през лампа и няма изменение. Трафа съм го товарил с реотан на над 10А на рамо и пада с 1V само . Не знам и аз май ще го зарязвам !!!
    Редактирано от ivo_dj; 11 October 2018 в 20:19.

  25. #50
    dzwer's Avatar
    Членува от
    Apr 2009
    Адрес
    София
    Възраст
    37
    Мнения
    746
    Тримера е за настройка на основната честота - трябва да я настроиш на 400кХц.
    Имам такова и за пробите само го пусках - има доста собствен шум.
    Тук даже съм правил някакви измервания: https://www.diyaudio.com/forums/clas...ievable-3.html
    Другия модел без вентилатора и пак някъде толкова голяма платка свири доста по-добре, но е с по-слаби транзистори, има и всички видове защити.
    Nothing moves you like a hydropneumatic Citroen...
    Мои записи на български групи: Youtube

Страница 2 от 6 ПърваПърва 1 2 3 4 5 6 ПоследнаПоследна

Права за публикуване

  • Вие не можете да започвате нова тема
  • Вие не можете да отговаряте в тема
  • Вие не можете да прикачвате към мненията си
  • Вие не можете да редактирате мненията си
  •  
  • BB кодове са Включени
  • Smilies са Включени
  • [IMG] кодове са Включени
  • [VIDEO] code is Включени
  • HTML кодове са Изключени