Страница 1 от 2 1 2 ПоследнаПоследна
Резултати 1 до 25 от 32

Тема: ВКН ????

 1. #1

  ВКН ????

  Попадали ли сте на такъв - по всичко прилича на моделите 1221, 1231 или 1331, само дето гофрата е хартиена (продължение на мембраната) и е промазана, което я е втвърдило доста и окачването е станало много кораво - като на профи говорител.... съответно е и доста чувствителен, но не слиза ниско.
  Та въпроса е има ли такъв модел или просто някой е присаждал друга мембрана ?

  Of all the things I`ve lost
  I miss my mind the most
  OZZY OZBOURNE

  • #0
   Реклама от Google Реклама от Google
   Членува от
   Dec 2007
   Адрес
   Google.com

     
    

 2. #2
  С феритен магнит е нали? Май имам един такъв. 12211. С лепенка. По-ново производство от другите които имам - с кобалтови магнити и сиво шаси. Гънката отзад мисля беше зелена?
  Моите постове изразяват моето собствено субективно мнение!  аз
  | моята система | офис системата ми | моята музика | ВАРНА АУДИО срещи | аудиофилска електроника

  "Тонколоните, стаята и разположението са 95% от звука. Електрониката трябва да е правилна технически, не екзотична."
  - Нанко

 3. #3
  С алнико е. Гънката и отпред и отзад си е с цвета на мембраната, защото е част от нея.
  На 12211 гофрата не е ли гумиран плат? Я дай снимка отблизо ако може.
  Of all the things I`ve lost
  I miss my mind the most
  OZZY OZBOURNE

 4. #4
  MFB's Avatar
  Членува от
  Jan 2009
  Адрес
  В.Търново
  Възраст
  33
  Мнения
  53
  Не е ВКН. Аз също имам една бройка от този вид с хартиена гънка. Наистина е с алнико магнит. Шасито е черено на цвят цвят и предполагам е произвеждан около '83 - ' 87. Не съм сигурен за инициалите, но може да е модификация на ВК 1222, само че с нормална капачка. На моята бройка мембраната почти не се движи - изключително твърдо окачване. Прилича повече на средночестотен, но по спомени и за такъв не ставаше. Някъде по тавана съм го захлупил Може да използваш магнита, ако е в добро състояние. Сигурен съм, че беше без медна шапка (както при някои средночестотни).

 5. #5
  Така е - няма медна капачка. ЦПН на магнита е леко удължена.... имам и такива с равна на ГПН. На шасито има щампи "1331" и "83-та година"
  Повече ме притеснява това, че дължината на намотката е 9мм., колко е и дебелината на ГПН, така че едвали е правен за ниски честоти....... а аз ги гласях за суб


  Of all the things I`ve lost
  I miss my mind the most
  OZZY OZBOURNE

 6. #6
  Това си е стандартен широколентов високоговорител от близкото минало, модификация без ВЧ конус, с и без медна капачка, която за да се види дали е налице, трябва да се разтърка механично с някакво острие горната част на ЦПН, посребрената, ако почервенее отдолу, си е мед. Просто капачките ги правеха с цвета на стоманата, но поради други причини. При твоят ми се струва, че е прекалено гладко лицето на ЦПН, няма ги характерните концентрични черти от струговането, така че, може и да има медна капачка.
  Такива широколентови слагаха масово по ЛАТ колоните, както и още на няколко модела за озвучаване. Имам доста такива. Не стават изобщо за суббаси, по-скоро за среди или за широколентови, подкрепени задължително с високочестотен. Не държат на мощност, според съвременните представи, около 30 вата са. Учудващо добър, ударен бас дават в открито оформление или в кутия тип триъгълна призма, от последните има снимки в галерийката в подписа ми, правих ги по описанието в една книга - "Озвучаване, достъпно за всички"
  Радостин Атанасов
  0899 867 140

  http://greatsound.snimka.bg/

 7. #7
  Цитат Публикувано от Audiomaster Покажи мнения
  .......При твоят ми се струва, че е прекалено гладко лицето на ЦПН, няма ги характерните концентрични черти от струговането, така че, може и да има медна капачка.......
  Абсолютно вярно..... а аз се чудех защо ЦПН е по висока....то си личи отпечатъка от дорника с кото са набили капачката.
  Изстъргах малко и отдолу се показа медта.  А каква е идеята да се прави капачката в цвета на стоманата ?
  Of all the things I`ve lost
  I miss my mind the most
  OZZY OZBOURNE

 8. #8
  Administrator lozef's Avatar
  Членува от
  Dec 2006
  Адрес
  Svilengrad
  Възраст
  52
  Мнения
  4,865
  Цитат Публикувано от grunge1277 Покажи мнения  А каква е идеята да се прави капачката в цвета на стоманата ?
  Това не цвят на стомана ,а цвета на хромирането.То е извършено след набиването на капачката и затова всичко е един цвят
  Звукът на Вакуума,или тишината на Големия взрив

 9. #9
  Цитат Публикувано от grunge1277 Покажи мнения
  Попадали ли сте на такъв - по всичко прилича на моделите 1221, 1231 или 1331,
  Според старите справочници има модел ВК 1222 който има горна граница 18 кхц .Твоя със сигурност не е този модел .Имало е модели ВК 1221 и ВК 1222Б ,за първия посочват 12,5 кхц горна граница а за втория нямам данни .Интересното е че на трите модела дължината на намотката трябва да е 12 мм , в твоя случай е 9 мм .Вероятно става въпрос за несериен модел който може и въобще да не е имал заводски обозначения .
  Редактирано от stoev; 15 September 2013 в 10:17.
  Моята галерия diy-проекти
  http://vuicho.snimka.bg/other/diy-oz...veri.30205.all
  профи ОТ (и други) http://stoevdiy.snimka.bg/hobby/ot-i...eri.418371.all

 10. #10
  Цитат Публикувано от lozef Покажи мнения
  Това не цвят на стомана ,а цвета на хромирането......
  А тогава каква е идеята да се хромира мотора ??? .... едва ли е от естетична гледна точка.

  @ stoev - да ти кажа когато ги разглобявах (ще ги понижавам в ранг "бас") на един от тях забелязах че е имало ВЧ конус, който явно е бил премахнат и е сложена капачка (явно все пак някой преди мен си е играл с тях). На другият шпулата беше чиста (не е имало ВЧ конус), което ще рече, че първоначално не са били еднакви, въпреки че всичко останало съвпада. Има и разлика в теглото на мембраните от около грам.
  Of all the things I`ve lost
  I miss my mind the most
  OZZY OZBOURNE

 11. #11

  Първият е готов  Домързя ме да им чистя шасита от дебелите пластове лепило, затова им сложих други (вече почистени) и други магнити без медна капачка..... техните магнити ще си ги запазя за нещо по-интересно.
  Навих им двуслойни бобини с височина 14мм.
  Сложих по-големи DIY капачки - според един другар при увеличаване на обема на въздуха зад капачката ще се намали компресията в този обем, което ще снижи Fs..... има някаква логика.
  Ударих три ръце черен мат по борда..... ей така за естетика ..... малко безсмислено при положение, че говорителят няма да се вижда при конструкцията за суб на която съм се спрял.
  След 50 часа разработка на 35 Hz измерих това:

  Resonant frequency ( Fs ) - 32.5 Hz
  Re - 4.3 Ohms
  Qms - 3.166402
  Qes - 0.491535
  Qts - 0.425485
  Vas - 186 liters
  Le - 1,258 mH
  Of all the things I`ve lost
  I miss my mind the most
  OZZY OZBOURNE

 12. #12
  Пробий им 4 отвора под капачката, има още по-голяма логика. И също така, колкото е по-голяма капачката, толкова до по-ниска горна честота ще ги докараш, т.е. стеснил си честотния обхват отгоре.
  Радостин Атанасов
  0899 867 140

  http://greatsound.snimka.bg/

 13. #13
  Цитат Публикувано от Audiomaster Покажи мнения
  Пробий им 4 отвора под капачката, има още по-голяма логика......
  Е за това не се бях сетил - благодарско. На вторият ще пробвам и ако има ефект ще пробия и на този.
  За горната граница - не мисля да им пускам нищо над 80-90Hz така че .....
  Of all the things I`ve lost
  I miss my mind the most
  OZZY OZBOURNE

 14. #14

  Членува от
  Feb 2007
  Адрес
  Самоков
  Възраст
  35
  Мнения
  833
  По ме притеснява какъв максимален ход позволяват тези гънки.Защото не ми се вижда голям така че саответната конструкция на бокса при симулация и саответната мошност Виш какъв ход ще правят при съответната честота и мошност.Всичко това го разгледай от гледна точка на това нужно ли е прилагането на лоу-кът филтър.Инак още една идея фино промазване на мембраната с Ц-200 или подобно лепило .Успех най вече ще има ефект.
  По добре силно и качествено отколкото слабо и некачествено.

 15. #15
  С200 няма нужните качества, ще увеличи локалните резонанси на мембраната и вместо басов говорител ще се получи кречетало. Изолзвам по-народни думи, за да ме разбере новата аудитория на форума. Нужен е разтвор, който със заздравяването на мембраната да вкара и вътрешни активни загуби, т.е. да направи така, че материала на мембраната да има склонност да си гаси трептенията, но балансирано. С200 прави мембраната леко тенекиеноподобна, с ясно изразени локални резонанси, после ще се види в чудо как да филтрира. Според мен, ако няма нужният импрегнант, по-добре да оребри мембраната с хартиени или балсови ребра, така хем ще стане здрава, хем няма да влоши демпващите й качества. А и съм го реализирал многократно, действа, Таной го правят с хартиени ребра, но според мен балсата е по-добра. На миналото Експо моднатите Танойки бяха с балсови ребра от задната страна на мембраната.
  Радостин Атанасов
  0899 867 140

  http://greatsound.snimka.bg/

 16. #16
  Цитат Публикувано от niki5 Покажи мнения
  По ме притеснява какъв максимален ход позволяват тези гънки....
  Гофрата и трептилката позволяват ход дотолкова, че при движение напред бобината почти излиза от ГПН - тоест повече от достатъчно, защото аз дотам не мисля да се стига
  Of all the things I`ve lost
  I miss my mind the most
  OZZY OZBOURNE

 17. #17

  Членува от
  Feb 2007
  Адрес
  Самоков
  Възраст
  35
  Мнения
  833
  То ходат много си зависи от избора на решение на използваната конструкция, а и доста от качествения фактор на самият говорител.Инак съм виждал говорители дори със скъсани гънки, така че умната може и мустаците да се скъсат .Обърни внимание и там как ще реализираш захващането.По повод на оребряването съм напълно съгласен с мастера.Инак като идея по доброто решение е две мембрани слепени една за друга (пробвано).За Ц-200 не съм съгласен просто казвам дозата прави отровата .Има значение къде по колко се маже и дали ще се промазва лицевата и задната страна.
  По добре силно и качествено отколкото слабо и некачествено.

 18. #18
  На С200 ако му се добави подходящ пластификатор, може и да стане, стига да се примири човек с белия му цвят на това лепило. Но не всеки пластификатор става, в оригинал С 200, пак казвам, не става за импрегнант, който иска, може и да приеме съвета ми. Има в пъти по-подходящи състави от него, пак на поливинилацетатна основа, нищо лично, Ники. Мисля, че е очевадно, че и аз знам как и къде да се промазва и дали трябва да се разрежда импрегнанта, за да се дозира и да се просмуче в мембраната или да остане на повърхността й.
  Също така, по-добре беше точно този високоговорител да се направи с трислойна намотка, има много предимства това навиване за типичен нискочестотен. Ако на някой му е интересно, ще обясня защо, макар да мисля, че е ясно.
  Редактирано от Audiomaster; 9 October 2013 в 22:12.
  Радостин Атанасов
  0899 867 140

  http://greatsound.snimka.bg/

 19. #19
  Цитат Публикувано от Audiomaster Покажи мнения
  ......Ако на някой му е интересно, ще обясня защо, макар да мисля, че е ясно.
  На мен обясни..... покривам изискванията - хем ми е интересно хем не ми е ясно.
  Тепърва започвам да се занимавам с говорители (приятно хоби е) и някой неща се ми ясни, но и доста не са.
  Of all the things I`ve lost
  I miss my mind the most
  OZZY OZBOURNE

 20. #20
  Трислойната намотка означава по-голям Bl фактор (или още - коефициент на електромеханична връзка), тъй като повече навивки се намират в работната междина на магнитната система, оттам силата, която действа на мембраната е по-голяма и съответно се вдига чувствителността, при това въпреки лекото увеличаване на масата на звуковата бобина. Просто силите в магнетизна са доста големи и лесно преодоляват масата. Въпросната маса обаче е причина за лекото намаляне на резонансната честота, което е полезно. Повишеният Bl означава също така и повишен контрол на трептенето на мембраната, оттам и по-малки преходни процеси, с което се подобрява звука като цяло. Не на последно място имаме и повишаване на входната мощност на високоговорителя, заради възможността да бъде натоварен с по-голям ток.
  Имаме обаче увеличаване на индуктивността на намотката, когато е трислойна, което означава понякога намаляне на горната гранична честота (силно зависи от материалите на мембраната, бобината и лепилните връзки, както и дали има и каква е обработката на мембраната), но за трилентови и дори за някои двулентови ОТ това не е фатално. Особено пък за суббаси. Просто трислойната намотка, може би поради нечетния брой слоеве, прави звука доста по-различен от двуслойна или четирислойна, още не съм установил точната причина. Но правя измервания и изследвания над това явление.
  Радостин Атанасов
  0899 867 140

  http://greatsound.snimka.bg/

 21. #21

  Членува от
  Feb 2007
  Адрес
  Самоков
  Възраст
  35
  Мнения
  833
  По въпроса за Ц-200 да съгласен съм ,че с добри пластификатори се получват чудеса .Но какви не всеки знае и би казал аз съм виждал ц-200 с пластификатори от локтайт с поръчка спецялно замесен ама цената не е малка .Пак казвам това е компромисно домашно решение не панацея все от някаде трябва да се започне нали така? По повод на трислойната бобина ще ми е интересно да видя как ще я събереш във ваздушната междина която си е доста смалена особено от медния капак можеби ако го махнеш.Но пак си недостига място дори ако я навиеш на хостафан. Аз имам 8 инчови с трислойна благоевградски направени от Краси Неделчев и свирят страхотно ,но междината на ВКН 10230 си е огромна. Последно ,но не и на последно място да отбележа силата не е BL а BLI където I е токът, а трислойна бобина има по голямо Rdc и по голяма индукция(което ти отбеляза)което значи по голям импеданс .Коетооо от своя страна значи по малък ток и се получва малко танто за кокуриго.Повече L по малко I .При което по голямата маса на бобината сваля резонанса но пък и чувствителноста пада.
  По добре силно и качествено отколкото слабо и некачествено.

 22. #22
  Мисля че може да се събере трислойна намотка в българските 12-ки.... естествено с повече внимание при изработката на бобината и в асемблирането на ВГ. Не съм сигурен дали междината е по-голяма, но на варианта с феритните магнити ЦПН май че е с по-малък диаметър от алникото, защото наскоро правих такива на един колега и бобината за моите им беше хлабава. Има вариант Rdc да се запази, като се използва същият общо брой навивки, само че тогава една двуслойна бобина с 15мм. дължина примерно ще стане на трислойна с 10мм. , което пък ще ни отреже откъм Xmax..... абе варианти много, ама все печелейки едно губиш друго. Май общо взето параметрите на бобината се задават още на ниво проектиране на магнитната система (и по-точно на магнитната междина), така че засега ще се откажа от подобни гимнастики. Така или иначе за аудиофили говорители няма да правя, а за приятели и познати, които просто искат "проклетото нещо" да свирне отново.
  Of all the things I`ve lost
  I miss my mind the most
  OZZY OZBOURNE

 23. #23
  Цитат Публикувано от grunge1277 Покажи мнения
  Май общо взето параметрите на бобината се задават още на ниво проектиране на магнитната система (и по-точно на магнитната междина)
  При Ultra-Fi говорителите е точно обратното - първо се проектира бобината и според нея се конструира магнитната система
  За да разбереш какво е достатъчно, първо трябва да разбереш какво е повече от достатъчно

 24. #24
  Цитат Публикувано от niki5 Покажи мнения
  По въпроса за Ц-200 да съгласен съм ,че с добри пластификатори се получват чудеса .Но какви не всеки знае и би казал аз съм виждал ц-200 с пластификатори от локтайт с поръчка спецялно замесен ама цената не е малка .Пак казвам това е компромисно домашно решение не панацея все от някаде трябва да се започне нали така? По повод на трислойната бобина ще ми е интересно да видя как ще я събереш във ваздушната междина която си е доста смалена особено от медния капак можеби ако го махнеш.Но пак си недостига място дори ако я навиеш на хостафан. Аз имам 8 инчови с трислойна благоевградски направени от Краси Неделчев и свирят страхотно ,но междината на ВКН 10230 си е огромна. Последно ,но не и на последно място да отбележа силата не е BL а BLI където I е токът, а трислойна бобина има по голямо Rdc и по голяма индукция(което ти отбеляза)което значи по голям импеданс .Коетооо от своя страна значи по малък ток и се получва малко танто за кокуриго.Повече L по малко I .При което по голямата маса на бобината сваля резонанса но пък и чувствителноста пада.
  Нещо май не си разбрал нещата при високоговорителите. Никакво танто за кукуригу не се получава, ако знаеш какво правиш. Да ти е хрумвало случайно, че повечето l може и да се постигне с малко по-дебел проводник и да има бобината същия импеданс, като двуслойната? По-дебелият проводник може да прокара и повече ток, така че силата все пак си остава голяма. И бобината има индуктивност, а не индукция, последната е в магнитния процеп. Сега, как и дали съм успял да събера този проводник в процепа, си е лично моя работа, направил съм го, при това многократно съм прилагал тази "хватка" и работи безпроблемно. А ако се ползват и възможностите на плоските проводници, нещата стават доста по-хард, така да се каже.
  Прилагал съм това дори и на широколентови 12" благоевградски високоговорители, с техните тесни процепи, но изрично подчертах, че става дума за нискочестотните, които имат все пак по-широки процепи. Ако двуслойната намотка е с активно съпротивление 5,5 ома, то няма никакъв проблем трислойната да е също 5,5 ома, при това ще е навита с по-дебел проводник, ще има повече работни навивики в процепа, по-голям Bl и мощност, и разбира се, като височина на намотката може да е същата, като двуслойната. Тогава и Хмах си се запазва, но гоненето на по-голям Хмах не трябва да е самоцел.

  Относно С200 - нали ставаше дума за домашна употреба, това лепилце става на кокал като изсъхне, а ти го препоръчваш, хайде не заблуждавай хората, решили да пробват нещата. Спестили са си доста от пластификатора, за сметка на българската епоксидна смола АП-1, в която са го наблъскали предоволно и от това се е получила зашеметяващата термична издръжливост от 65 градуса по Целзий. А едно време държеше до двеста!

  Та, grunge1277, ако си наясно с изчислението и проектирането на звукова бобина, то спокойно ще можеш да я направиш трислойна, със същата височина, като оригиналната двуслойна, при това няма да страда нито чувствителността, нито другите важни параметри.
  Радостин Атанасов
  0899 867 140

  http://greatsound.snimka.bg/

 25. #25
  Да - това исках да кажа, че вероятно се задават параметрите на бобината и по нея се проектира каква трябва да е междината, но може би не се изразих правилно. Работата е там, че само с мотане на бобини май не можем да бягаме много от зададеното - тоест да променим един от параметрите без да променяме останалите.... освен ако не променим и магнитната система, но вече става прекалено сложно за мен на този етап. Вероятно можеш да си играеш с дебелината на проводника, но и там си трябва тестове и да разполагаш с разнообразни по дебелина и съпротивление проводници.


  @ Радостин - за съжаление все още не съм толкова наясно и няма да ми е лесно, но всяко нещо с времето си
  Редактирано от grunge1277; 14 October 2013 в 00:13.
  Of all the things I`ve lost
  I miss my mind the most
  OZZY OZBOURNE

Страница 1 от 2 1 2 ПоследнаПоследна

Права за публикуване

 • Вие не можете да започвате нова тема
 • Вие не можете да отговаряте в тема
 • Вие не можете да прикачвате към мненията си
 • Вие не можете да редактирате мненията си
 •  
 • BB кодове са Включени
 • Smilies са Включени
 • [IMG] кодове са Включени
 • [VIDEO] code is Включени
 • HTML кодове са Изключени