Страница 1 от 3 1 2 3 ПоследнаПоследна
Резултати 1 до 25 от 62

Тема: Кондензатори на дъното

  1. #1
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,046

    Кондензатори на дъното

    Кондензатори на дънотото на вехтия IBM са се подули, а и прави проблеми. Ще ги сменям. Оригиналните са 1500uF/6.3V. Освен точно същите имам възможност да сложа:
    -1500uF/10V
    -2200uF/6.3V
    -2200uF/10V
    Всичките са low ESR, 105 градуса, 100kHz. Има ли смисъл да се презапасявам по капацитет и работно напрежение?

    • #0
      Реклама от Google Реклама от Google
      Членува от
      Dec 2007
      Адрес
      Google.com

        
       

  2. #2
    Milen_haskovo mbg's Avatar
    Членува от
    Apr 2007
    Адрес
    София 4-ти км
    Възраст
    30
    Мнения
    4,310
    A каква марка/серия са? За жалост това е далеч по-показателно от каталожните им данни...

  3. #3
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,046

  4. #4
    Milen_haskovo mbg's Avatar
    Членува от
    Apr 2007
    Адрес
    София 4-ти км
    Възраст
    30
    Мнения
    4,310
    НЕ ги слагай, ще имаш ядове. Друг избор нямаш ли? Колко броя ти трябват?

  5. #5
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,046
    9бр. Добре е да са нови. Много ли са зле? Мога да поръчам отнякъде други.

  6. #6
    Milen_haskovo mbg's Avatar
    Членува от
    Apr 2007
    Адрес
    София 4-ти км
    Възраст
    30
    Мнения
    4,310
    http://search.digikey.com/us/en/prod...1530-ND/589271 - Футурел май можеха да ти ги внесат, слагаш си 20% ДДС и 5% за Футурел и получаваш цената, на която ще ти пристигнат, за 10 броя имаш отстъпка в цената.

    Само виж дали диаметъра им те устройва...

  7. #7
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,046
    Дебели са. 10 или 8мм стават. На дължина има място.

  8. #8
    Milen_haskovo mbg's Avatar
    Членува от
    Apr 2007
    Адрес
    София 4-ти км
    Възраст
    30
    Мнения
    4,310
    Ще пиша на един мой човек дали има... Иначе имам 9 броя Rubycon YXG 1500/6,3, сваляни от някакво дъно, които би трябвало да са в добро състояние - досега не съм имал проблеми с рубикони. Ако не намерим нови, мога да ти ги дам.

  9. #9
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,046
    Благодаря.
    Работили и аз мога да намеря, но не е ясно колко са работили.

  10. #10
    Това нали сме го чепкали няколко пъти?
    Смени си дъното
    Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
    Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
    Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп.
    Явно кабелите са слушани години с тонкоректор на по-висока честота

  11. #11
    Венцислав Симонов Simonov's Avatar
    Членува от
    Jan 2007
    Адрес
    Пазарджик
    Възраст
    37
    Мнения
    5,265
    Ето ги твоите кондензатори:
    http://www.ebay.com/itm/20pcs-Rubyco...item2a17efafb5

    Такива се ползват на най-качествените дънни платки. Е сега вече на всякъде лепят полимерни, ама от електролитните тези са точните

  12. #12
    DJ69's Avatar
    Членува от
    Oct 2007
    Адрес
    Варна
    Възраст
    36
    Мнения
    586
    Какво разбираш по това, че ще има проблем с това hitano? На Българския пазар рядко се намира по-читав кондезатор от този. Слагал съм поне на 100 тина дъна и нито едно не е дало проблем с тези конкретно за разлика от другите марки който ги има из родните магазини.
    Analog Audio™ IT-BG™

  13. #13
    Често причината за надути кондензатори по дъното не идва от това, че са били ментета, а от това, че захранването е сдало багажа много преди това. Него провери ли го?
    Кондензаторите, които си посочил в първия пост ще станат. Моят съвет е на мястото на 6.3V да слагаш 10V.

  14. #14
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,046
    Захранването е добро. Годинките на дъното са доста, а и кондензаторите са на топло, както казах.
    Ей тези трите:
    -1500uF/10V
    -2200uF/6.3V
    -2200uF/10V
    са с еднакви размери. Не че 2200 е много повече от 1500.

  15. #15
    Milen_haskovo mbg's Avatar
    Членува от
    Apr 2007
    Адрес
    София 4-ти км
    Възраст
    30
    Мнения
    4,310
    На три дъна съм ги слагал, паралелно с тези в захранването. И трите машини си имаха адекватно охлаждане, двете ми ги върнаха за смяна на кондензатори съответно на третия и четвъртия месец, третата машина се ползва от дъжд на вятър (бекъп в сравнително малък офис) - вече към година, все още няма оплаквания. Приятели споделиха същото мнение.

  16. #16
    DJ69's Avatar
    Членува от
    Oct 2007
    Адрес
    Варна
    Възраст
    36
    Мнения
    586
    Не случайно не са сложени на 10V, а на 6,3V. Моя съвет е да не слагаш по-голяма стойност. Това е импулсно захранване и там не важи правилото - колкото повече толкова повече. Напротив дори е по-зле. Ами не мога да кажа защо така се е получило но от тази "златната серия" съм много доволен. То реално погледнато какво може да купи от магазина - някакви турбо измислени.
    Analog Audio™ IT-BG™

  17. #17
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,046
    "Не случайно не са сложени на 10V, а на 6,3V" - това не го разбирам.

  18. #18

  19. #19
    Участник с ограничен достъп
    Членува от
    Jan 2008
    Адрес
    Люлин
    Възраст
    50
    Мнения
    591

    Re: Кондензатори на дъното

    Цитат Публикувано от L.K.
    Кондензатори на дънотото на вехтия IBM са се подули, а и прави проблеми. Ще ги сменям. Оригиналните са 1500uF/6.3V. Освен точно същите имам възможност да сложа:
    -1500uF/10V
    -2200uF/6.3V
    -2200uF/10V
    Всичките са low ESR, 105 градуса, 100kHz. Има ли смисъл да се презапасявам по капацитет и работно напрежение?
    Слагай и се не бой,по капацитет няма смисъл,а по работно по принцип съм чувал че е по добре.
    Абе в крайна сметка нема да го ползваш цял живот,макар че може и да изкара повече и от нас

  20. #20
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,046
    Май няма смисъл много да го мисля. Утре ще купя Хитано-вци, че вече станаха 2 дъна за ремонт. Един приятел се обади и той.

  21. #21

    Членува от
    Jan 2012
    Адрес
    Бургас
    Възраст
    39
    Мнения
    23
    Сменял съм кондензатори на 4 - 5 дъна в офиса. Мисля че дъната бяха Асрок. Намерих точните стойности 3300uF, 6,3V от незнайна китайска марка. До сега всичките дъна са тръгвали от раз и до ден днешен работят без проблем (някои повече от 2 години при 3 години работа с оригиналните преди да се надуят и почнат да рестартират системата).
    Нямам представа при теб кои са но в моя случай все бяха тези наредени около процесора. За температурата не съм сигурен - май бяха 105 градуса. Това е което мога да споделя като опит.

  22. #22
    Moderator L.K.'s Avatar
    Членува от
    Nov 2010
    Адрес
    Казанлък
    Възраст
    53
    Мнения
    16,046
    Да, около процесора са. Най-близо до консуматора.
    В асрок не слагат скъпи компоненти, така че не си ги осакатил.

  23. #23
    kabel's Avatar
    Членува от
    Nov 2007
    Адрес
    Павел Бяня
    Възраст
    50
    Мнения
    234
    Потвърждавам лошите думи за златните хитано.В голяма 400-500 броя серия сателитни приемници сменям по 5 кондензатора и нарочно слагах от всички на българския пазар.Първи за около 6 месеца се надуха хитаното.

  24. #24
    Участник с ограничен достъп
    Членува от
    Jan 2008
    Адрес
    Люлин
    Възраст
    50
    Мнения
    591
    Цитат Публикувано от kabel
    Потвърждавам лошите думи за златните хитано.В голяма 400-500 броя серия сателитни приемници сменям по 5 кондензатора и нарочно слагах от всички на българския пазар.Първи за около 6 месеца се надуха хитаното.
    Остава да споделиш кои са се подули на второ,трето и тн.
    Много трудно те разбрах човеко,ако изобщо съм те разбрал.

  25. #25
    Banned
    Членува от
    Jun 2008
    Адрес
    Видин
    Възраст
    28
    Мнения
    2,286
    Имам един въпрос. Защо не съм видял надут кюстендилски кондензатор? Дори такива на по повече от 30 години?

Страница 1 от 3 1 2 3 ПоследнаПоследна

Права за публикуване

  • Вие не можете да започвате нова тема
  • Вие не можете да отговаряте в тема
  • Вие не можете да прикачвате към мненията си
  • Вие не можете да редактирате мненията си
  •  
  • BB кодове са Включени
  • Smilies са Включени
  • [IMG] кодове са Включени
  • [VIDEO] code is Включени
  • HTML кодове са Изключени