• Къса хорна (BVR) с широколентов говорител ЛОМО 4А32

  Високоговорителят 4А32 е много популярен сред руските любители на широколентови конструкции. Той се отличава с масивно лято шаси и впечатляваща AlNiCo магнитна система с медна капачка на централния полюсен накрайник. Шпулата на звуковата бобина е от алуминий, навита с меден проводник.  Усреднените T/S параметри
  на партидата, с която разполагам, са:

  Fr = 46 Hz
  Re = 12.5 Ohm
  Qms = 1.5
  Qes = 0.32
  Qts = 0.26
  Sd = 530 cm2
  BL= 23.7 Tm
  Xmax = 3 mm
  Le=0.28 mH

  АЧХ на 4А32  Cumulative Spectrum Decay:  Нелинейни изкривявания:  Оригиналното приложение на 4А32, е озвучаване на конотеатри. Акустичните агрегати са изпълнени като фазоинверторна конструкция. С оглед сравнително ниския качествен фактор и висока резонансна честота, такава конструкция не е най-удачната що се отнася до възпроизвеждане на ниски честоти.

  Проектът, който разработих, до голяма степен решава този проблем. Става въпрос за BVR (къса заднонатоварена хорна).

  Основните параметри на конструкцията са:

  Обем на камерата Vfc = 90 ltr.
  Дължина на контура l=505mm
  Форма на контура Tractrix
  Площ на гърлото At=130cm2 (36X360mm)
  Площ на устата Am=1620mm(450X360mm)

  За изравняване на АЧХ е предвиден филтър (графиките със синьо са с включен филтър). Той е опционален, а използването му е въпрос на личен вкус.  Елементите му са както следва:

  R1=10 Ohm
  C1=4,7 uF
  L1=2.4 mH (омическо съпротивление 1 Ohm)

  Техническите характеристики на полученото озвучително тяло са:

  Номинален импеданс - 16 Ohm
  Номинална мощност - 12W
  Чувствителност - 95dB/W/m
  Номинално звуково налягане - 106dB/1m
  Честотна лента - 38Hz-15KHz (-6dB) и 44Hz-14kHz (-3dB)  Импедансна характеристика на озвучителното тяло:
  Стремежът ми при създаване на конструкцията беше максимална компактност и технологичност, защото имах намерение да пусна малка серия от тези озвучителни тела. Неизползваните обеми са сведени до минимум.

  Ето го и чертежът на кутията:  Някои бележки за изработка на кутията:


  1. Материалът е 25mm ПДЧ или МДФ. Това е минималната дебелина, за която е разчетена кутията. При използване на по-дебел матерриал, вътрешните размери трябва да се запазят.

  2. Всички ъгли, които не са указани в чертежа, са 75 градуса.

  3. За да бъде спазен контурът на хорната, е необходимо точките, отбелязани като SNAP1 - SNAP5 да се отбележат точно. Най-добре е те да се нанесат вурху едната от страниците и според тях да се подредят сегментите, образуващи хорната. Останалите размери не са критични и не биха довели до съществена разлика с предварителния проект.

  4. От чертежа се вижда, че предните панели са два. Вътрешният е неразделна част от кутията. От задната страна на външния се монтира самият високоговрител (4А32 е предназначен за заден монтаж). Двата панела се съединяват с подходящи винтове, като между тях се поставя тънък изолационен материал, предназначен за високоговорители. Материалът представлява самозалепваща лента, която е най-добре да се разположи по външния контур на предния панел.

  5. В обема се поставя вата. Подходяща за целта е синтетичната вата на Visaton. Количествотое два пакета за всяка тонколона. Ватата се разполага свободно, като не бива да покрива гърлото на хорната.

  6. Кутията може да се оребри допълнително. В такъв случай трябва да се предвиди съответно увеличение на обема

  7. 4А32 често е обект на модификации. Ако те по някакъв начин променят масата на мембраната и/или твърдостта на окачването на високоговорителя, описаният тук проект е възможно да не бъде успешен.

  Този проект има вече три сполучливи DIY реализации. И в трите случая слушателите са предпочели да не използват посочения по-горе филтър. Въпреки, че горната граница не достига 20 kHz, не се чувства завал във високочестотната област, но, разбира се, добавянето на подходящ ВЧ високоговорител (supertweeter) би се отразило добре на цялостната звукова картина.