PDA

View Full Version : Акустични панели-възможно ли е обективно сравнениеfogata
6 March 2009, 21:58
Във връзка със съседната тема искам да попитам.Дали е възможно ако имаме по няколко панела от различен вид, с уреди или на слух да се сравнят достатъчно обективно различни видове пана.Ако обработим цяло помещение с един, а после с друг вид, сигурно ще стане.Въпросът е с по малко пана.Може би в банята?Въобще как се мери файдата от акустичните пана.Идейката е да направя няколко различни модела.През почивните дни мисля да направя 4-5, използвайки надробена хартия.Така ще има отворена структура, а иначе е страхотен звукоизолатор.Ще мога ли по някакъв начин да ги сравня с други, да кажем с тапицерски дунапрен.

fogata
24 March 2009, 21:36
Всеки знае за голямото влияние на акустиката и затова съм изненадан от слабия интерес към раздела.В предишната тема се появиха леки разногласия за качествата на различните материали и аз реших да поекспериментирам.Поради това че не сложихте едно рамо, сам си спретнах една сравнително проста и смешна опитна постановка.
В 1 метър тръба поставих едно говорителче FRS-8, след което плътно опаковах с каменна вата оставяйки отвор само отпред.Получи се "звуково оръдие", което приличаше на средновековен топ.Въпросното оръдие беше поставена на метър пред отворения прозорец.Подадох 1 килохерц и застанах отзад като топчия.Намалих волумето докато спрях да чувам генератора.В момента в който затворих прозореца стаята се изпълни със звук.Значи отразява, нали.В касата пред стъклото поставях различни материали и при всички имаше сериозно намаляване на отразения сигнал.Експериментирах с дунапрен, кокосов дюшек, картон от кашони и много други.Естествено и с други честоти.Колкото и да е проста и смешна постановката доста от резултатите са УШЕВАДНИ.
Мисля си че ако монтирам един оптичен мерник върху оръдието и използвам подходяч софтуер, резултатите ще са доста обективни.Кажете какъв микрофон да използвам за така наречения оптичен мерник.Трябва ли да е скъп и прецизен, дали да е насочен или не.Засега няма да побликувам резултати защото си давам сметка колко са субективни.

Кръстака
24 March 2009, 23:39
До сега съм пропуснал темата , но наистина ме заинтригува с опитите които си правил! :) Подобна опитна установка наистина би дала възможност за измерване на звукопоглъщащите качества на най-различни материали.

За микрофона, без да претендирам за експертно мнение , кондензаторните са доста линейни, за конкретната установка един максимално насочен би свършил най-добра работа ми се струва. Идеята е да не поема вторични отражения от стаята. А най-добре ще е май, да направиш още едно оръдие и за него и така с едното да излъчваш а с другото да приемаш. :) Доста труд ще трябва за да се направят достатъчно обхващащи измервания , но реално ще има полза! :)

Може би нещото за което трябва да се внимава, е тази тръба какво влияние оказва на различните честоти. За високите вероятно няма да има проблеми.

biliar
24 March 2009, 23:45
Фога, браво бе само не спирай до тук, давай отвреме на време инфо за резултати.

fogata
25 March 2009, 00:22
Не мога да дам резултат ако не е достатъчно обективен.Ако кажа че 7см кокосова вложка поглъща по добре от 5см дунапрен при 1,5 и 10 килохерца няма да е полезно на никого.Или да кажа че поставянето на един чаршаф пред паното не променя нищо на слух.При 10 килохерца например не съм сигурен.Трябва да се мери.Хубовото е че стаята която ползвам за опити е почти като камера и нямам външни шумове ако не смятам реката, която се чува при отворен прозорец.Ще послушам Кръстака и ще направя още едно "микрофонно оръдие".Идеята е да проверя някои достъпни и по народни материали, за да може с малко или умерени средства да се постигне задоволителен резултат.Незнам и с какъв сигнал да меря.Дали не е по добре с някакъв шум, но как ще си калибрирам микрофона.За сега смятам да меря, като веднъж меря отразеният от стъклото сигнал и след това отчитам с колко децибела затихва поставяйки пана с различни материали.Трябва и да са еднакво дебели.Абе играчка , но не ми тежи.И без това смятах да направя рамки за 50-тина платна за нуждите на форума, но идеята замря и ми се появи време за игра.
П.П. Тръбата няма как да не оказва влияние при по ниските честоти, но при условие че меря със синусоида не ме бърка.Засичам нивото преди и след поставяне на паното.Интересува ме разликата.

slaff
25 March 2009, 00:53
Ами за средите и високите (ранни отражения) има доста писано кое оказва влияние.
Вече колко-имат значение много фактори, като дебелина на материала, вид, релеф, и прочие, които можеш да мериш на воля по твоята схема.
Ако целта ти е точно преборването на ранните отражения, то след избор на материала за целта, и след позициониране на ОТ-слушател в помещението, лесно можеш да се ориентираш къде трябва да разполагаш 'панелите', като използваш метода с огледалото-демек седейки на мястото ти за слушане-там където се пада проекцията на ОТ по стените и тавана -там трябва да се сложат въпросните 'панели'.

ПП. Относно самата ти измервателна постановка-би ти дала наистина относителна представа, поради куп строго конкретни в слуая фактори, но поне се добива някаква насока...

Angel
25 March 2009, 01:01
Не ти трябва прозореца. Направи и второто оръдие за микрофона. Няма значение колко е 'крив' микрофона или говорителя! Ето защо:

Ти искаш да измериш относителното затихване, или АЧХ на отражението/поглъщането. Достатъчно е да разположиш източника и микрофона срещу стена на еднакви ъгли така, че отразената вълна да попада точно в микрофона. За поглъщане - слагаш ги едно срещу друго, а материала между тях.

Първото измерване го правиш на гола стена (или без преграда). Получената АЧХ е комбинация от 'околна среда', микрофон и говорител, т.е, приемаш я за 'номинална' и я записваш. След това я въвеждаш като микрофонна компенсация. При правилно въвеждане, ако повториш измерването, би трябвало да получиш почти идеално права линия, независимо колко крив е микрофона, говорителя или генератора! Все пак, желателно е да няма откровени дупки или грозен завал отгоре/отдолу.

След тази калибровка на системата си готов да измериш с доста добра точност АЧХ на какъвто си поискаш материал, като можеш да си направиш и фамилия от компенсационни криви - за различни ъгли на отражения. Това би ти дало информация дали и колко е влиянието на някакви 'екзотични повърхности' - пирамидки, призми, кори от яйца, ...


:wink:

Кръстака
25 March 2009, 01:46
Това е то, опита си казва думата. :)
Фога , ако имаш проблеми със софтуерното решение за микрофонната компенсация, кажи.Ще опиша как се прави с Cooledit/Adobe Audition.
По метода на Ангел ще може директно с бял шум да се прави измерването и на затихването направо да му се сваля цялата АЧХ.

:2thumbs:

tarambuki
25 March 2009, 01:52
Слабият интерес е в резултат на факта, че мноооооого малко хора могат да си позволят собствено помещение за слушане от едни поне 25-50 квадрата, а и да имат достатъчно средства да го оборудват.
Затова всеки си го прави по основните правила, ОТ на тясната страна, килим, мека мебел....

Интересно е обаче КОИ по-точно отражения да се затихнат, кои да се оставят и кои дори да се засилят, защото предполагам всеки знае, че в едно звукоизолирано помещение не се стои дори, а за слушане на музика сигурно се издържа до 5-тата минута.

fogata
25 March 2009, 11:51
Слабият интерес е в резултат на факта, че мноооооого малко хора могат да си позволят собствено помещение за слушане от едни поне 25-50 квадрата, а и да имат достатъчно средства да го оборудват.
Затова всеки си го прави по основните правила, ОТ на тясната страна, килим, мека мебел....

Интересно е обаче КОИ по-точно отражения да се затихнат, кои да се оставят и кои дори да се засилят, защото предполагам всеки знае, че в едно звукоизолирано помещение не се стои дори, а за слушане на музика сигурно се издържа до 5-тата минута.
То, при малките помещения проблемите са повече.Мисля си че в един стандартен хол могат да се сложат десетина пана без да му прецакаш визията.Върху тях може да се рисува с подходяща боя или просто да се тапицират.Да повторя че амбицията ми е, не да обработя акустически едно помещение, а просто да сравня няколко материала.
Използвам прозореца за да ми е лесно калибрирането на слуха и защото стъклото отразява максимално, а като го отворя звука просто изчезва.
Кръстак, нямам опит и ще имам нужда от помощ, но нека да прецизирам опитната постановка.Във форума Ангел беше писал по тези въпроси.Ще прочета внимателно и ще питам ако се налага.Ако смяташ че твоя начин е за по тъпички хора, бих го предпочел.
Ангеле,не съм те разбрал по време на краткия разговор, когото обсъждахме вариантите за ехпо-паната.Останах с впечатление че звука не се държи като светлината.Демек ъгъла на падане не е равен на ъгъла на отражение при честоти по дълги от размера на паното.Ако внесеш малко яснота по въпроса ще ти бъда благодарен.
В крайна сметка, мисля да изработя нужните у-тва, да ги направя мобилни и евентуално да търся съдействие за мерене.
Радвам се за интереса и благодаря за съдействието.

DAY
25 March 2009, 14:18
Чак сега видях темата. Фога браво :up: поздравления за ентусиазма. Може ли все пак за Експото да донесеш няколко различни пана, а аз мога да ти предоставя два вида специален акустичен дунапрен за проби от този с пирамидките и гладък.

fogata
25 March 2009, 14:45
Чак сега видях темата. Фога браво :up: поздравления за ентусиазма. Може ли все пак за Експото да донесеш няколко различни пана, а аз мога да ти предоставя два вида специален акустичен дунапрен за проби от този с пирамидките и гладък.
Ще направя нещо по въпроса.Ще мога да дойда само за един ден и ще се постарая да е първия.Току що ми донесоха 3 микрофона, пък и аз имам още няколко на тавана.Започвам.